Top

Eva Carlsson Syateljé

Sömmerskan Eva Mellblom fick sin hovleverantörsutmärkelse 2013, men hade då redan arbetat för hovet i många år.

I sin ateljé i Spånga nytillverkar och renoverar hon uniformer som används vid hovet. Det är inte bara textil det handlar om, utan uppdraget omfattar även att hålla knappar, epåletter, skärp, spännen och plymer i gott skick – eller att ordna fram nya detaljer. Ett spännande uppdrag var att nytillverka sju kammarherreuniformer för några år sedan. Detta är uniformerna med ”extra allt” som man lite vanvördigt skulle kunna uttrycka det. Hattarna som hör till uniformen är av modellen bicorne, en tvåhörning hatt som är riktad framåt/bakåt.

Ett annat mycket speciellt uppdrag Eva har utfört är att designa och tillverka ett kvinnligt kungligt livré. Tidigare var de kvinnor som serverade vid hovet klädda i svart och vitt – kjol och serveringsjacka – medan männen med motsvarande befattning bar kungligt livré. Hittills har Eva tillverkat tre kvinnliga livréer, med hela registret av epåletter, paradskärp med silverspänne, krås i halsen och lång kjol.

Eva Mellbloms make brukar säga att hennes verksamhet borde heta ”Syateljé och smide”, för förr eller senare hamnar hon ute i garaget med olika metalldelar till uniformer som behöver fixas till på olika sätt. Och smutsiga plymer tvättas i Yes, och blåses varsamt torra av Eva – med hårfön.

Ett visst mått av detektivarbete har hon också, för många av de detaljer och dekorationer som ingår i uniformerna kan inte direkt hittas i handeln. Nya plymer beställer Eva hos en leverantör i Wien, silverbroderier sys i Pakistan, dekorationer till vissa hattar görs i Tyskland, och vissa andra detaljer tillverkas hos en svensk guldsmed.

För tjugo år sedan låg många uniformer och hattar i hovets malpåse, och klädseln var i olika sammanhang betydligt enklare. På senare år har man plockat fram mycket av den gamla elegansen igen och åter tagit i bruk de gamla skatterna. Just nu ska Slottsvakten få nya hattar. De som används idag är från 1800-talet. De gamla stommarna ska kläs i nytt tyg av en hattmakare, och därefter ska dekorationerna på plats igen.

Det arbete som Eva Mellblom utför är hon ensam i landet om. Hon började sin bana 1973 och var inledningsvis haute couture-sömmerska. Hennes man som är officer vid Livgardet behövde så den ena detaljen efter den andra till sitt arbete; trumpetfanor, notställsgehäng, kartuschväskor och utrustning till hästarna av olika slag. Till hovstallet har Eva även tillverkat hästutrustning i form av däckellappar och vojlockar, uniformer, ägiljetter och annat. På den vägen är det…

Eva Carlsson Syateljé
Hovleverantör Eva Mellblom
evas.syatelje@tele2.se

Kammarherrar i samband med det tunisiska statsbesöket i Stockholm hösten 2015.
Hatten är en bicorne för förridare vid Hovstallet. Förridaren rider före den kungliga vagnen vid parad och bär hatten på tvären: ”Hatten på sne' när kungen är me'!”